SK

Furcsa rádiójel érkezett az űrből, és a csillagászoknak fogalmuk sincs, mi lehet az

2017-07-19 16:43

Furcsa rádiójel érkezett az űrből, és a csillagászoknak fogalmuk sincs, mi lehet az 

A Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatóriumban egyelőre csak találgatni tudnak, pontosan honnan is származik a májusban befogott sugárzás. Egyelőre nincs rá magyarázat, de azért ne gyanítson rögtön idegeneket. 

Nehéz eldönteni, hogy az izgatottság vagy a tanácstalanság lehet a nagyobb most a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatóriumban. A csillagászok ugyanis májusban egy különös rádiójelet fogtak az űrből, és egyelőre fogalmuk sincs, hogy mi indíthatta útnak őket. 

A szakemberek egy meglehetősen közeli, csupán 11 fényév távolságra lévő vörös törpecsillagot, a Ross 128-at figyelték meg, amikor furcsa rádiójeleket fogtak az űrből – írja a The Verge. A kutatók szerint a mélyűrből, a Ross 128-ból érkezett a jel, az azonban semmi olyan jelre nem hasonlít, ami egy vörös törpe esetén megszokott. 

 


Az egyik feltételezés, hogy a jelenséget egy napkitörés okozta, a Ross 128 ugyanis egy meglehetősen aktív csillag. Csakhogy a napkitörések rádiófrekvenciája jóval alacsonyabb a májusban észlelthez képest. Felmerült az is, hogy nem a vörös törpéből, hanem egy másik égitest felől jön a jel, ám a közelében semmilyen égitest sincs. 

Egy másik megoldás lehetne, hogy a csillagászok által észlelt rádiójelet egy Föld körül keringő műhold bocsátja ki magából, azonban a szakemberek szerint műhold soha nem bocsátott még ki magából ilyen jelet. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Ross 128 felől érkező rádiójel több frekvenciájú hullámból áll, amelyek különböző időpontokban érték el a Földet. 


Ennek oka, hogy a csillagközi térben az alacsony hullámhosszú rádiójel lassabban halad, mint a többi. A csapat szerint az sem zárható ki, hogy esetleg idegenektől származik a rádiójel, a kutatók azonban úgy vélik, az összes közül ez a legvalószínűtlenebb magyarázat. 

Forrás: hvg.hu


« Vissza | Hírarchívum »