SK

Amikor elmegy nyaralni, ne csak a postaládát üríttesse ki: 10 dolog, amit jobb, ha megtesz

2017-07-31 11:23

Amikor elmegy nyaralni, ne csak a postaládát üríttesse ki: 10 dolog, amit jobb, ha megtesz 

Örök érvényű jó tanács, hogy a nyaralás alatt kérjünk meg egy ismerőst, vegye ki a postaládánkba bedobott szórólapokat, hiszen a sok reklámanyag egy árulkodó jel, hogy nem vagyunk otthon és a lakásunk, házunk szabad préda. De 2017-ben ez még kevés a nyugodtsághoz. A mobiltelefonok, a közösségi média, a hackerek és az IT-fenyegetettség korában elegendő-e a hosszabb utazások esetén a betörők elleni praktikus tanácsokat megfogadni? 

A kibervédelemben utazó Quadron szerint nem, éppen ezért össze is gyűjtöttek néhány praktikus dolgot. A tanácsaik, némi kommentárral kiegészítve. Készítsen mentést az otthoni informatikai eszközeink tartalmáról, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzen el. 

Pro tipp: vagy folyamatosan mentse a gépeken lévő fájlokat a felhőbe. Ehhez nemrég a Google kiadott egy igen praktikus, ráadásul nagyrészt ingyenes megoldást. 

Az utazásra lehetőleg ne a minden adatot tartalmazó, legértékesebb laptopot vigye el, hanem – ha nagyon muszáj – valami olyat, melyen csak a legszükségesebb programok, adatok vannak rajta, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár érheti, de a céges és érzékenyebb privát adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe. Ha csak lehet, laptopját vagy informatikai eszközét ne adja fel csomagként. 

Ne posztolja már a reptérről, hogy elutazik. A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ha a nyaralás során közzétesz valamit, ügyeljen a posztjai láthatóságára. Ha nem szeretne folyamatosan ezen gondolkozni, legyen alapértelmezett a "csak az ismerősöknek" opció. 

Minden magával vitt informatikai eszközön legyen beléptetés. Minimum egy jelszavas, egy PIN kódos, vagy jelkódos, de ha van ujjlenyomat-olvasós, akkor az is jó. Így megvédheti az adatainkat az illetéktelen hozzáféréstől, ha valamelyik eszközünket el is lopják. 

Legyen minden családtagnak lemásolva az összes igazolványa, útlevele, betéve a csomagokhoz (offline paper backup). 

Ha ellopják az iratainkat, akkor nagyon jól tud jönni. A fényképezőgépek esetében lehetőség van megadni a beállításokban a tulajdonos nevét és egyéb adatait, például elérhetőséget. 

Ezek az infók jellemzően belekerülnek a képek EXIF metaadataiba. Ha nem ellopták a gépet, hanem például ottfelejti valahol, akkor például így fogja tudni igazolni a tulajdonát. Ha csak lehet, ne adja ki a bankkártyáját a kezéből! 

Lemásolhatják, lefotózhatják és utána már fizethetnek is vele a neten – ahhoz nincs szükség a PIN-kódra, csak a kártyán látható adatokra. Legyen a telefonjába elmentve a bankja kártyatiltásra szolgáló telefonszáma. Aktiválja informatikai eszközeinek nyomonkövetés funkcióját. 

Bár a tolvajok első dolga, hogy kikapcsolják a telefont, később, ha nem törlik az összes beállítást és az eszköz internetre tud kapcsolódni, akkor megtudhatja, hogy hol van jelen pillanatban. (Ajánlott olvasmány: ellopták a telefonját, de nem hagyta annyiban: zseniális kémvideót csinált, heteken át követte a tolvajt.) 

Sose hagyja még percekre sem telefonját vagy számítógépét az autóban – még akkor sem, ha nem látszódik. 

A Quadron szerint több országban már vannak olyan tolvajok, akik különböző trükkökkel megtalálják, melyik autókban van pl. laptop, pillanatok alatt kinyitják a kocsit, és elviszik a gépet. 

Forrás: hvg.hu 



« Vissza | Hírarchívum »