SK

Megépítették a hordozható atomreaktort, ami megoldhatja a Marson élés egyik legnagyobb problémáját

2018-01-23 16:36

Megépítették a hordozható atomreaktort, ami megoldhatja a Marson élés egyik legnagyobb problémáját 

Hiába lennénk képesek elutazni a Marsig, ha energia híján nem tudunk visszatérni, és élni sem tudunk a bolygó felszínén. A tudósok most nagyot léptek afelé, hogy mégis legyen rá esélyünk. 

A szándék, hogy hamarosan embert küldjünk a Marsra, ma már nagyon is egyértelmű: ilyen tervekről beszélt már Elon Musk vagy épp a NASA mellett Donald Trump is, a National Geographic pedig korábban már le is forgatott egy sorozatot egy elképzelt utazásról. 

Az egyik legnagyobb kérdés viszont továbbra is fennál: hogyan tudunk elég energiát biztosítani a misszió számára, hogy az ne "csak" az oda-vissza útra legyen elég, hanem az emberek számára lakóhelyül szolgáló Mars-bázis működésére is? 

Most úgy tűnik, a NASA erre is kitalált valami okosságot. A Space.com beszámolója szerint az amerikai űrhivatal a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriummal és a Szövetségi Energiahivatallal közösen készítette el a Kilopower nevű eszközt, ami gyakorlatilag egy miniatűr, hordozható atomreaktor. 

A szakemberek szerint a készülék 1 és 10 KW közötti energiát képes előállítani (előbbi egy kenyérpirító fogyasztásának felelhet meg.) 

 

A kompakt méretének köszönhetően a készülék könnyen szállítható, a számítások szerint pedig a 10 KW-os változatból nagyjából 10 darab elég lenne, hogy egy Mars-bázist elegendő árammal lásson el. 

A tervek szerint márciusban fogják tesztelni az eszközt, ami ha beválik, nagy előrelépés lesz a későbbi missziók megvalósítása felé. Mindez fontos lépés, de közel sem teljes a kép: íme 5 dolog, amit feltétlen meg kell oldanunk, hogy elinduljunk végre a Marsra

Forrás:hvg.hu


« Vissza | Hírarchívum »