SK

Ezen a magyar oldalon megmérheti, átveri-e a netszolgáltatója – 4-ből 1 alkalommal igen

2017-10-31 13:28

Ezen a magyar oldalon megmérheti, átveri-e a netszolgáltatója – 4-ből 1 alkalommal igen 

Az NMHH által üzemeltetett oldalon tájékozódhatunk az internetkapcsolatunk valódi sebességéről, a hang- és képi tartalmak valódi átviteli minőségéről és a szolgáltatók által esetlegesen korlátozott szolgáltatásokról, például a torrentezés vagy a netes videózás limitálásáról. 

Az NMHH internetmérő szolgáltatásán, a szélessáv.net-en a beérkező sok, valós idejű adat alapján jól felrajzolható az ország tényleges szélessáv-ellátottsága. Az oldal adatbázisában már 6 milliónál is több mérési eredmény van, melyek közül 400 ezernél is többel a felhasználók végeztek Magyarország egész területéről, így a rendszer összesen közel 3500 települést érintő összegyűjtött adatot őriz. 

Az oldalra naponta több mint ezren látogatnak el, a le- és feltöltési idő mellett pedig mérni lehet a késleltetési időt is, amelynek túl magas értéke az internetes élő beszélgetésben vagy online játékoknál okozhat problémát. 

Hogyan ellenőrizhetők a szolgáltatások? Ez három módon tehető meg: egyrészt anonim mérést lehet végezni az oldalon (Kihagyom és mérek gomb), másrészt regisztráció után kényelmesen hozzáférhetők a fogyasztók múltbeli mérései is (mindkét esetben mobiltelefonon és asztali gépen is megtehetők). 

Emellett ingyenes mérődoboz is igényelhető az NMHH-tól a honlap Hardverpartner rovatában, ami a nap minden szakában automatikusan mér olyan időszakokban is, amikor nincs forgalom az otthoni hálózaton, így még pontosabb eredményt ad. Eddig 246-an éltek ezzel a lehetőséggel.

 

Mérődoboz által plusz információk nyerhetők arról, hogy az internetszolgáltató korlátoz-e bizonyos szolgáltatásokat, például a BitTorrentet, a http- vagy az SSH-adatátvitelt, az online videolejátszást és egyes e-mail-alkalmazásokat. A mérődoboz regisztrálja a csomagvesztést és a késleltetésingadozást is, amelyek a hang- és a képi tartalmak minőségének változásait, illetve a hálózatokban kialakult torlódásokat mutatják meg. 

Ezek a hálózatsemlegességet tesztelő plusz lehetőségek az év végétől már a Szélessáv.net oldalon keresztül is mérhetők lesznek az NMHH saját fejlesztésű szoftverével. Az NMHH emellett mérőautókat is bevet az adatgyűjtéshez, a mobilinternet-szolgáltatás minőségének méréséhez. Minden beazonosítható mérés eredménye – akár az NMHH-tól, akár a felhasználóktól származik – bekerül a mérőrendszer adatbázisába, az összesített eredmények pedig elérhetők az oldalon. 

A térkép országos, de akár utcaszintes nézetig is fel lehet nagyítani.

 
 © NMHH 

4-ből 1 alkalommal nem teljesül a sebességígéret A mérőpontok nem reprezentatív adataiból többek között kiderül, hogy a mérőpontok háromnegyedénél lehet hozzáférni ténylegesen a szolgáltatók által kínált le- és feltöltési sebességhez. 

A szolgáltatók zöménél ugyanakkor nagy a sebességingadozás a hálózat technológiájától (ADSL, koax, optika), a napszaktól és a hálózat leterheltségétől függően, és csúcsidőben a mért értékek elmaradtak a kínált sebességértékektől: 20 és 21 óra között a meghirdetett letöltési sebesség átlagosan mindössze 82 százaléka mérhető. 

Ha önnél gyanús eredmény jött ki, azt javasoljuk, mérjen rá még egyszer egy másik a pofonegyszerű oldalon is (itt találja), és ha valóban lassabb a net, mint amiért fizet, már hívja is szolgáltatója ügyfélszolgálatát. 

Forrás: hvg.hu


« Vissza | Hírarchívum »