SK

Mesterséges intelligencia irányítja a közlekedést egy kínai nagyvárosban

2018-03-10 17:08

Mesterséges intelligencia irányítja a közlekedést egy kínai nagyvárosban 

A City Brain nevű platformnak hála a felére csökkent a mentőautók bevetési ideje a kelet-kínai Hangcsouban. És ez csak az egyik előnye az új forgalomirányító rendszernek. 

A mesterséges intelligencia alkalmazásának egyik gyakorlati példájaként a mentőautókhoz igazodnak a közlekedési lámpák a kínai Hangcsou városban, szabad jelzést adva a mentőknek. Az Alibaba "City Brain" mesterséges intelligencia (AI) informatikai platformjának az alkalmazásával felére sikerült csökkenteni a mentőautók bevetési idejét a kelet-kínai nagyvárosban. 

A mentőautóknak a kereszteződésekben biztosított szabad áthaladás azonban a sok közül csak az egyik előnye a mesterséges intelligenciára épülő forgalomirányító rendszer alkalmazásának. 

A City Brain AI-platform folyamatos valós idejű közlekedési és időjárás adatok alapján irányítja a város forgalmát. 

Az általa vezérelt 128 kereszteződéshez csatlakozó utakon a járműforgalom sebessége 15,3 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben. A forgalomirányítás mellett az AI-platform beavatkozásait a jövőben kiterjesztik a város energia- és vízellátására is. 

Hangcsou (Hangzhou) mellett hasonló AI-platform irányítja már Kínában Sucsou (Suzhou) és Csücsou (Quzhou) városok forgalmát is. A rendszer kiépítését már megkezdték a malajziai Kuala Lumpurban is. 

Forrás: hvg.hu


« Vissza | Hírarchívum »