SK

Itt a zsebben elférő tolmácsgép, ami 95%-os pontossággal ismeri fel a beszédet

2017-11-20 14:29

Itt a zsebben elférő tolmácsgép, ami 95%-os pontossággal ismeri fel a beszédet 

Elsősorban a kórházi dolgozókra gondolt a Fujitsu, amikor kidolgozta egészen kicsi fordítógépét. De más környezetben, akár egy megbeszélésen is hasznos lehet a kártyaként a felsőnkre rögzíthető kütyü. 

Gyakran kerülhetnek olyan helyzetbe a kórházi dolgozók, hogy idegen nyelvű páciensekkel kell kommunikálniuk, ráadásul a kezük is csak ritkán üres, hogy akár valamilyen fordítógépet, akár okostelefont használjanak. Számukra fejlesztette ki a Fujitsu Laboratories a világ első viselhető, kézben tartást nem igénylő minitolmácsát.

A cég korábban már készített egy külső mikrofonokkal ellátott tabletet erre a feladatra, azonban azt kézben kellett tartani. Wifis újdonságukat viszont egyszerűen a ruhára lehet csíptetni. 

 
 © Fujitsu 

Két integrált mikrofon van benne, eltérő irányultsággal. Az egyik a beteg szavait veszi fel, míg a másik az eszközt viselőét. A készülék szoftvere automatikusan felismeri, hogy a két ember közül melyik beszél, és a felhőalapú szerver, amelyhez az eszköz kapcsolódik, ide-oda fordít, a viselhető készülék pedig szintetizált hangon elmondja a lefordított szövegeket. A készülék állítólag a háttérzajokat is jól szűri, a Fujitsu szerint 95 százalékos pontosságú a beszédfelismerés még olyan zajos környezetben is, amilyen egy kórház. 

A klinikai próbák novemberben kezdődnek különböző japán egészségügyi intézményekben. Bár a rendszer jelenleg csak a japán, az angol és a mandarin nyelvek között fordít, a fejlesztő a nyelvek számának bővítését tervezi.

Forrás: hvg.hu 


« Vissza | Hírarchívum »