SK

Ettől kezdve bármit elolvashatnak a gyengénlátók is

2017-05-18 12:57

Emberek millióinak életét változtathatja meg egy hamarosan megjelenő új és olcsó eszköz, amelyik Braille-írásra fordítja a nyomtatott szövegeket. 

Azon már senki sem lepődik meg, hogy a korszerű gépi fordító eszközök valós időben ültetnek át szövegeket egyik nyelvről a másikra. A MIT (Massachusetts Institute of Technology) szakemberei is egy hasonló eszközt fejlesztettek, ennek a tudása azonban egy igen fontos ponton különbözik az eddigiektől, a vakok és gyengénlátók számára olvasható Braille-írásra fordítja le a nyomtatott szövegeket.

A Tactile nevű eszköz letapogató mechanizmusával a felhasználó fotót készíthet az olvasandó szövegről (legyen szó egy könyvoldalról vagy akár egy étlapról).

Az eszköz optikai karakterfelismerője a Microsoft Computer Vision API-jával különíti el a szöveget a képtől, és ezt fordítja le karakterenként. 

A lefordított szöveg ezután soronként jelenik meg, és mechanikus módon kis csapok fel-le mozognak a karaktereknek megfelelően.
   
© Brian Smale 

Jelenleg a készülék csak a szöveg egy részét rögzíti, de a továbbiakban meg szeretnék oldani, hogy az eszköz a teljes dokumentumot egy menetben beolvassa. 

A végső, valós időben fordító prototípus egy-két éven belül megjelenhet, és a fejlesztők 100 dollár alatt akarják tartani az árát, hogy minél több rászoruló elérhesse. 

Nem ez az első eszköz, amely hagyományos szöveget fordít Braille-írásra, de idáig több ezer dollárba kerültek az ilyen készülékek. 

Forrás: hvg.hu
 


« Vissza | Hírarchívum »