SK

Bekeményít a YouTube, mostantól nem kaphat tőlük akárki pénzt

2018-01-18 15:11

Bekeményít a YouTube, mostantól nem kaphat tőlük akárki pénzt 


A YouTube szeretné kiszűrni azokat a csatornákat, amelyek nem minőségi tartalmat gyártanak a platformra, így két komoly kritériumnak is meg kell felelnie a jövőben annak, aki pénzt akar keresni a videóival. 

Annak, hogy valaki pénzt keressen a YouTube-ra feltöltött videóival, több módját is ismerjük, ám a legáltalánosabb módszer az, hogy valaki a videója alatt megjelenő hirdetések bevételeiből részesül. Ehhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni a YouTube Partnerprogramba, ami után egy héten belül elbírálják a felhasználó jelentkezését. 

Ehhez az egyik fő kritérium, hogy legalább 10 ezer megtekintéssel rendelkezzen a csatorna. Az utóbbi időben azonban változott valami: azok, akik tavaly december környékén jelentkeztek a programba, azt tapasztalhatták, hogy a folyamat rendkívül lelassult. 

Most az is kiderült, miért. A YouTube fejlesztői szerdán bejelentették, változtatnak a Partnerprogramba való jelentkezés feltételein, hogy kiszűrjék azokat a csatornákat, amelyek valódi tartalom helyett olyan anyagokat töltenek fel, amelyek vonzzák a kattintásokat, ezzel játszva ki a 10 ezer megtekintés limitét. Ők ugyanis a YouTube szerint azoktól az alkotóktól veszik el a pénzt, amelyek valódi, minőségi tartalmat gyártanak a platformra. 

A YouTube ezért mostantól a 10 ezer megtekintés helyett azt fogja megnézni, hogy: 1000 feliratkozója legyen a csatornának, illetve, hogy a vizsgálat időpontját megelőző 12 hónapban legalább 4000 óra legyen a csatornán lévő videók összmegtekintési ideje. 

A YouTube a szigorítást visszamenőlegesen is bevezeti. Mindez azt jelenti, hogy annak a csatornának, amely február 20-ig nem felel meg a fenti két kritériumnak, automatikusan kizárják a Partnerprogramból, vagyis nem kap tovább bevételt a reklámok után. Mindez nem végleges: amint eléri az 1000 feliratkozót és a 4000 óra megtekintést, automatikusan elindul a csatlakozási kérelem, és ha megfelel a feltételeknek, már csatlakozhat is. 

 
© hvg.hu 

Persze az új feltételek felállításának van egy másik aspektusa is. Novemberben ugyanis óriási botrányt kavart egy cikk, amelyből kiderült, hogy az elméletileg gyerekeknek szánt, és a YouTube algoritmusa által is leellenőrzött videók valójában súlyosan ártalmasak a gyerekekre nézve. 

A hirdetők a hír hallatára elkezdték elhagyni a YouTube-ot, így az oldal egy 10 ezer fős moderátorhadsereget állított fel a káros tartalmak kiszűrésére. 

 Forrás: hvg.hu


« Vissza | Hírarchívum »